måndag 24 september 2012

Dödskallar..mohahhhhha


Nu går jag vidare i mitt skapande med att vrida och vända på huvudet.
Det här ritade jag av med hjälp fönstermetoden


originalbild
 På den här bilden har jag ritat från fönsterbilden och fyllt på med skuggor osv på frihand.
 Till höger fyllde jag i blyertsbilden med pastellpenna(svart). Jag tror att han inte är riktigt nöjd med detta för han ser på mig som om jag gjort något fel. Usch ska vi hålla på länge med skallar kommer jag att få svårt att sova.
 Nu tänkte jag pröva med akvarell och att blöta papperet medan det fortfarande sitter fast i akvarellblocket. Använde en moddlare att blöta med. Det var riktigt kul att rita. Jag får fortfarande för vassa streck i bilden men själva metoden börjar lossna. Hurra!!!
Den här lille gubben gjorde jag på frihand och använde pastellpenna direkt. Det var lite pirrigt men jag försökte att titta på originalet och att använda samma proportioner.
 Hur slutresultatet blev kommer senare. Mitt i allt huvudbry ville jag riva loss lite så jag tänkte att en skalle i papper kan nog se kul ut. Jag använde ritpapper,marwin och en massa pappersbitar. Först skissade jag formen och därefter täckte jag skallen med papper. Tyckte mina streck förstörde bilden så jag klippte ut ögon,näsa och mun. Munnen såg så fånig ut så jag satte ett galler på den. Tyckte det såg mer ut som ett skelett då och inte en skrattande Darth Vader. Jag tycker dock att formen är lite för mycket militär eller Star wars men det går ju att vidareutveckla.


Jag har kommit på en sak. Jag hällde ut klistret på ett fat och doppade bara ett finger och använde det hela tiden till klistrandet. Jag blev faktiskt inte alls så kladdig då. Efter en stunds skapande glömde jag dock bort mig så jag slutade i ett klistrigt pappersnät iallafall.

Jag prövade lite olika metoder med samma färgnyanser, raka och rivna kanter men då var jag lite trött så jag tyckte att allt det rosa blev lite för mycket. Då hamnade Törnrosa och prinsen i solnedgången. Om man behöver rosa pappersbitar är gamla prinsesstidningar suveräna.

Nu tänkte jag lägga in slutbilden på min dödskalle på frihand och med akvarellpenna.
Som ett av min första skallprojekt så är han faktiskt helt ok. Jag tycker dock att det finns mycket kvar att arbeta med. Jag ser skuggor och streck som jag kunde gjort bättre.

Jag lät skallarna vila lite och arbetade med andra uppgifter ett par dagar. När jag sen var redo att ta mig an den "riktiga" uppgiften hade jag samlat mig lite. Jag prövade att rita skallen från olika håll och utifrån olika storlekar. Det är jätteviktigt för slutresultatet att ögon och mun har samma proportioner som allt annat i bilden.


 Bilden under är den bild jag tyckte jag fick till. Det var jättesvårt att tänka omvänt och att inte skugga skuggorna. Jag kom på att jag kunde sudda fram svarta partier och då gick det mycket lättare. Jag tycker ändå att han är för vit men egentligen så är ju en skalle vit. Jag gör alltid storleken på saker fel. För runt huvud, för lång näsa, för många tänder.

 Jag avslutade med att spraya hårspray på bilden och då försvann han för ett litet tag.
Då blev jag lite orolig efter allt kritande,suddande och blåsande, men han kom tillbaka.
Lika sur som skaparen. Usch!

Försökte mig på nåt tvärtomprojekt


Jag prövade lite olika papper och försökte att göra tvärtom. Jag ville pröva att rita skuggan vit men hjälp vad det gick åt skogen. Det sista jag gjorde var att måla på ljust grönt papper för att senare lägga på ett A3 med mörkgrönt. Jag ville pröva att få skallen att flyga men det var svårt. Får träna på det. Tyckte dock att den blev rätt okej. Den ser lite "levande" ut, ursäkta det torra skämtet och jag har fått bättre fason på storleken. Som alltid jättekul att få arbeta med och så härligt med dessa tillfällen att få gå in i ett flow.

självporträtt och andra...

Nu håller jag på att lära mig formge ansikten och kroppar. Det kommer nog att bli många märkliga former innan jag får ordning på proportionerna. Min son ritade av mig när vi satt och målade och jag tänkte börja där.
Jag håller i nagellack. Glömde givetvis att fråga varför.
 Jag tyckte att han ritade en riktigt fin bild av sin mamma. I skolan diskuterade vi ordet fin och vuxnas slarviga användning av detta ord. Min pojke tittade på en bild som jag gjorde och sa då fin. Jag frågade då vad han menade när han sa detta och då svarade han att den såg ut som det jag ritade av. Jag frågade om han tyckte att det var viktigt och han svarade ja. Jag har kommit på att jag ska ha "frågar man inte så får man inget svar" i bakhuvudet när jag arbetar med barnen. Det är lätt att glömma bort hur viktigt det är med följdfrågor för att utvecklas och tänka ett steg längre.





Tillbaka i skolbänken som vi var i förra veckan fick vi pröva en massa nya uppgifter. En av dessa var att rita av sin kollega mittemot med hjälp av papper och blyerts. Dessa placerades i knät under bordet. Jag hade lite svårt att fokusera då jag hela tiden fastnade med pennan under bordet. Jag kanske var lite fnissig också..

Nåväl, jag försökte att rita av Ulrika och jag hoppas jag är förlåten men så här blev det.




Jag kopierade denna teckning för vi skulle arbeta vidare med den och började med att titta på den. Jag ville få med Ulrikas ögon, bruna hår och örhängen. Det var sånt jag tänkte på. Nu glömmer jag lätt men jag tror ögonen var gröna eller bruna. Den här övningen handlar mycket om vad man ser, kommer ihåg och glömmer. Vi pratade om hur mycket man egentligen kommer ihåg och jag tänkte på när jag läste Sherlock Holmesböckerna och tyckte det var så fascinerande med hans goda minne. Undrar om såna finns på riktigt. Fler än tre saker att handla och jag glömmer....






På bilden syns Ulrika hår och ögon men örhängena blev mer som citroner. Där skulle jag ha använt en silverpenna. Sådana brukar vi ha till julkort och dekoration på fritids. Det tillhör sånt där attraktivt glittrigt gods som barnen älskar att använda. Uppgiften är rolig att göra och att gå vidare med den får mig att tänka ett steg till. Nu fick jag utan att se Ulrika tänka på vilka färger hon har. Jag får se om jag gjorde rätt när vi kommer tillbaka till skolan igen eller om mitt minne var uruselt.

Jag använde pastellkritor till att färglägga bilden med.Jag tyckte att "picassokänslan" krävde starka färger.




 Den här uppgiften ville jag pröva bara för att det var collage. Jag tänkte att det skulle vara omöjligt att forma ett ansikte men det var ganska lätt. Det kändes skönt att det inte var så kravfyllt. Jag menar att riva papper och klistra på till en form känns så även om det inte är så. Det är ju sju gånger värre att få till en ansikte som liknar någon alls med collage.

Det här blev inte heller jag men det var roligt. Jag hade inte räknat med att jag skulle få någon likhet alls eftersom det har gått sådär med självporträtten men det var bara kul att få försöka och det blev ju faktiskt en tjej även om ögonen sitter i pannan. Det svarta runt ögonen blir lite för markant och håret lite punkigt. Pappersbitarna kletade fast mycket mer på fingrarna än vanligt tidningspapper. Jag använde tapetklister för att variera lite. Det är kletigare och mer svårarbetat än marwin medium.

torsdag 13 september 2012

Måla Landskap

Den här övningen ska bli spännande. Jag ska måla samma landskap tre gånger med tre olika färgtyper. Akryl, tempera/akvarell och pastellkritor. Jag har letat landskap i mina gamla kort. När jag har promenerat, jobbat eller åkt till jobbet( 45 minuters bilfärd enkel resa). Jag har tittat på moln, kyrkor, solnedgångar, dimma, och mängder av horisonter. Jag tror att mitt letande kanske var något annat. Så här i efterhand så handlar det nog inte så mycket om det rätta landskapet för det finns ju vackra vyer överallt utan min nervositet för uppdraget. Jag tänkte att jag börjar med en väg så får vi se vart den leder......

Vägen utanför mitt hus. Härlig promenadväg.





Det första jag prövade med var oljekritor. Då hade jag sällskap av mina barn som är jätteglada över att mamma går en bildutbildning och har så mycket trevligt material hemma. Det som har hägrat mest är oljekritor och flaskfärg. När, mamma. När får vi måla med färgen?
Änggård tar ju upp det här med att barn ofta härmar och eftersträvar det vuxna ritar och det stämmer väldigt väl. Både med mina barn och på fritids ser man det hela tiden. Barnen tycker också om att rita målarbilder med tuschpennor. Det sker ofta som hon(Eva) beskriver i grupp, ofta av samma kön och med samma motiv. Sitter barnen själva ser jag det ofta som att de kopplar bort omgivningen och får en slags avkoppling.
Oljepastell tycker jag om för de är härliga i färgen, man får kladda lite och barn i alla åldrar kan lätt använda dessa. När vi använde vattenlöslig oljepastell reflekterade min dotter över att ytan efter att ha torkat blev slät och "len". Återigen tycker jag att det är svårt med proportioner och att få det att se ut som på bilden. Det är samma problem som barnen har så det är väldigt nyttigt att få all den här träningen. Hur man ska tackla besvikelsen och gå vidare tycker jag är väldigt viktigt att få redskap till. Det är väldigt ofta som jag ser detta hos barnen och det är inte alltid lätt att stötta på rätt sätt.









Ett nytt akrylförsök som blev ok.
På bilden ovan använde jag mig av akvarellpennor. Orsaken till detta vara att de fanns hemma, nyfikenhet och att min akvarelllåda är försenad. Bilden till vänster är mitt första försök med akryl. Akryl var svårt. Alla penseldrag syns. Färgerna är bäst att blanda till innan de förs på tavlan. Varje litet streck eller färgklick syns så tydligt. Jag upptäckte att om jag stod på en stol och tittade uppifrån så fick jag en bättre blick för hur jag skulle måla. Jag målade samma bild med en massa olika tekniker och prövade olika färgtyper.Det är kul att använda olika penslar och olika penseldrag gör olika saker i bilden. Dåliga penslar som tappar hår är inget kul. Papper som skrynklar sig och går sönder är heller inget att rekommendera.









 Det här är bilden som jag ville rita av. Det är svårt att få till det vackra skenet och rosa himmel är jättesvårt att rita/måla.


Oljekritor






Blyerts, 5B tror jag


Readymix+vatten
Jag tycker att blyerts är rolig för man kan få till så många olika nyanser och svärta, sen är det lite jobbigt med att vara vänsterhänt för färgen fastnar ofta på handen och kladdar ut. Det var kul att försöka få till skenet genom att sudda bort det gråa. Vägen har jag problem med hela tiden. Där behöver jag en lärare som hjälper mig och visar hur man gör. Det är precis som vi har pratat om att mycket behöver man se innan man kan göra. När jag använde oljekritorna så blandade jag in mera färg för att se hur det blev. Skillnaden blir ju jättestor, men jag tyckte om bilden och färgerna även om den blev långt ifrån originalet. Jag tog blyertsteckningen och målade med vattenfärg över den. Det var kul att sätta färg på det gråa. Jag  tycker att när man får blanda olika färgtyper så kan bilden ändras på så många olika sätt. Det är lättare med vattenfärg att få till rätt färg än med akryl. Det beror mycket tror jag på träning. Det gula blev bra men hur får man till det rosa? Jag behöver mycket träning på att blanda färger.

onsdag 12 september 2012

Ett par ting....

Nu har jag arbetat med blyerts. Jag tycker om att arbeta med blyerts och att fritt bara rita det som finns i huvudet just för tillfället. Det är är avkopplande och får hjärnan att släppa allt för att koncentrera sig på annat. Jag tror det är så med allt skapande. När man arbetar med kroppen och huvudet samtidigt så finns det ingen plats för en massa annat. Det är som att pyssla i trädgården, snickra, sy ja det man tycker om. 

På fritids använder vi bara blyertspennor och det kan jag känna nu är en stor förlust. Jag har lovat mig själv att barnen måste få mer tillfällen att pröva olika material. Grafitstift är ju jättekul att rita med. Jag hade grafitstift i 4B och 6B. Dessa har jag använt när jag ritade dessa teckningar. Det som var bäst och gav ett flyt i ritandet var 4B. Jag tyckte 6B var lite för tjock. Jag prövade att använda knådsuddigummi och jag tyckte det var helt ok men inte jättebra. Jag förstår vitsen med att forma det men ett vanligt funkar lika bra. När pennan liksom glider över papperet tycker jag bäst om. Landskap ur fantasin fick bli min övning.

 
 Jag hade inhandlat aquapastellkritor som jag var väldigt sugen på så jag ritade lite med dem i bilderna också. Det är kul att man får en lite annan effekt i bilden.



 Jag prövade att pensla vatten över några av teckningarna för att se vad som hände. Vill man ha färgerna lite mer suddiga så är kritorna jättebra. Jag tyckte dock om när färgerna var så där tjocka,klara och rena.

 Ja här ritade jag bara vad som föll mig in och Paddington var kvällssagan. Känner mig lika fundersam som han ska se ut att göra. Finns mycket att fundera på...







måndag 10 september 2012

Stilleben

Den här uppgiften var en av dem jag kände mest vånda inför. Ja jag har våndats över alla uppgifter men nu skulle jag använda färgkvadranter och måla som jag säger med "riktig" färg. Jag fick använda akryl, tempera eller akvarell. Jag tänkte att temperafärger använder vi mycket på fritids. De är billiga,dryga och kan lätt användas av barnen. Dessa kommer jag att arbeta mycket med i framtiden så jag passar på att få lite egentid med dessa färger. Jag har aldrig(nästan aldrig) varit i kontakt med vare sig akvarell eller akryl förut så jag tänkte att dessa behöver ha ett eget kapitel. Temperan, i det här fallet readymix i flytande form hade jag redan använt i mina färgblandningsövningar och haft vissa problem med. Nu gällde det!!!

Färgcirkel från nätet
Jag funderade över vad jag skulle använda för stilleben och vilka färger. Jag tänkte på höst och äpplen vilket ledde in mig på en grön/gul skala. Nu vet jag inte om detta är rätt enligt kvadranten men jag tittade på NCS färgkarta och det jag hittade på nätet vilket ledde in mig på detta.








När jag läste en bok om teckning(Bonniers) och hur man ritar ett stilleben så skulle man variera sig lite, men börja med kuber, koner och cylindrar. Det skulle vara lättare att teckna om man såg materialet utifrån trianglar, kvadrater, mm. Jag har tecknat lite i blyerts för att försöka se hur man går tillväga men hjälp vad svårt det är att få det man ser att se likadant ut på papperet. Det här behöver jag undersöka för att hjälpa elever att komma framåt i sitt skapande.

På ett sätt är det bra med all den här våndan och vridandet på sina tankar för att se hur en elev har det. Ja jag hittade iallfall ett fint grönt äpple, ett svagt gult cylindriskt ljus och en gul skål. Nu till hur det skulle ställas upp och avmålas. Jag tittade på skuggor och reflexer men till slut fick jag bara bestämma mig för en variant. Jag tog kort och satte igång.
 Det här var en variant.
Den här bestämde jag mig för till slut. Jag tyckte att skuggorna låg bra och att jag kanske skulle klara av uppgiften.





Jag tänkte att nu ska jag måla en tavla så nu är det dags att använda en pannå. Jag började med att skissa med blyerts för att på ett ungefär veta vart sakerna skulle placeras. Detta tyckte jag var jätteroligt. När jag hade gjort detta hällde jag upp lite färg på en papperstallrik. Inte att rekommendera varje dag men nu har jag inte kommit på något hållbart knep hemma för färgförvaring än. ( Burkarna jag beställde var enormt för stora). Jag började med grönt,gult,lite rött,svart och vitt.


Jag hade stor hjälp av skissandet och jag vet inte om man gör så men det fungerade bra för mig. Blyertsen tycker jag hjälpte till med skuggningarna också. Jag skrev ju att jag hade vånda för den här uppgiften men jag blev jätteförvånad för väl när jag satt där med penseln i handen, blandande olika kulörer och målandes på pannån så släppte allt. Det var alldeles för roligt för att vara nervös. Visst ser skålen helt sned ut och proportionerna stämmer inte alls, för att inte tala om skuggorna, men jag gjorde det och man kan faktiskt se att det är ett äpple(nån frukt) ett ljus och en något konstigt formad skål. Skålformningen var svårast. Hur gör man?? Det bästa var själva målandet och att blanda färger.
I slutändan så var det här en av del allra roligaste uppgifterna och då har vi bara börjat....Härligt!!!


Stilleben nr två!!!
Nu var jag lite varm i kläderna och jag hade redan bestämt mig för blå,lila toner helt enkelt för att de tilltalar mig. Jag tog saker som jag tyckte passade ihop och började med ett glas som jag tycker är vackert.

När jag ställde fram de här sakerna tyckte jag att de var alldeles för lika i färgen för att bli bra. Glaset och skålen behöll jag för de gillade jag både i form och färg. Efter lite jakt i dotterns rum( jag ville ha något lila) så hittade jag en liten plastgaffel. Jag trodde att den skulle bli svår att måla av men nu var jag lite taggad.

Jag gjorde på samma sätt som med den förra målningen men använde olika blå,röd, vit och svart. Glaset var roligast att göra och inte så svårt. Skålen var jättesvår. Formen är så svår att få till. Gaffeln var också jättesvår men ganska rolig att få till. Där fick jag använda olika blandningar för att den skulle få "fingrar". Den här målningen ville jag ha blå och därför delade jag upp bakgrunden i två olika nyanser. Jag tyckte det blev fint. Jag vill gärna täcka hela tavlan( jag tror det har något med att just är en tavla att göra). Ju mer jag höll på att blanda desto säkrare känns det att få till olika nyanser och det i sin tur gör det ännu roligare( jag måste snart hitta synonymer för roligt).



Jag använde olika sorters blå till glaset och skålen och det blev bra. Gaffeln fick en lila nyans som jag blandade till(helt själv, jag blir så glad!!)

Nu ligger gaffeln lite långt ifrån men annars tyckte jag att den här också blev bra. Man ser glaset, skålen och gaffeln med lite vilja och jag tyckte det var jättekul!! Det är den här känslan jag vill förmedla mina barn på fritids och själva glädjen med att skapa. Det behöver inte alltid vara resultatet som räknas även om det är kul när det blir bra. Resan dit är nog så viktig. Mina barns oförställda beundran när de frågade "Har du gjort den mamma?". Vad fin! Då var jag väldigt nöjd. Det ska jag ta med mig till barnen på fritids. Ren och skär glädje!